Upute za uporabu

Stavite bačvu na stalak i umetnite slavinu u prednji otvor, samo zavrnite ako je mesingana, ako je drvena potrebno ju je napuniti i onda centrirati slavine. Zatim se bačva mora napuniti vodom. Prvog dana u bačvu uliti oko 30% volumena vode i sutradan je izliti. Drugi dan napuniti do 65% volumena i izliti sljedeći dan. Trećeg dana bačvu do kraja napuniti i ostaviti 2 dana. Bačva se zalijeva oko 7-10 dana. U to vrijeme, bačva može curiti. Kada prestane curiti i voda iscuri, ispraznite ga i ponovno isperite. Sada je bačva spremna za punjenje vinom ili rakijom. Prije zalijevanja, bačvu je potrebno TRETIRATI pčelinjim voskom. Ako se prilikom navodnjavanja dio voska istrljao, potrebno je te dijelove ponovno tretirati pčelinjim voskom.

Svijetla i tamna nijansa

Svijetla nijansa je prirodna iz proizvodnje. Nijansu drva bačve možete fino podesiti bojanjem 100% lanenim uljem, pri čemu će drvo potamniti, a struktura drveta će se istaknuti.

Punjenje bačve vinom ili žesticom (rakijom)

Kad punite bačvu, napunite je do kraja kako biste izbacili zrak. Nježno umetnite čep u otvor za punjenje. Nikada ne gurajte čep silom, to može oštetiti cijev. Ako u bačvi ostane mnogo zraka, to može poremetiti proces starenja.

Restauracija vaše bačve

Ako želite ponovno koristiti bačvu nakon prve uporabe, možda ju je potrebno obnoviti. To treba učiniti svaki put kada vino sazrijeva u bačvi. Bačvu napuniti otopinom za čišćenje po potrebi (soda) ili Barolkleen /454g na 22,5l vode/ i ostaviti otopinu u bačvi 2-3 dana. Nakon toga bačvu temeljito isperite i možete je puniti.

Skladištenje bačvi

Bačve se moraju čuvati na hladnom i vlažnom mjestu (najbolje podrum), temperatura 8-14C, maksimalno do 18C Bačve za destilat, vino, kante i bačve za vodu, koje trenutno nisu u upotrebi, moraju biti napunjene vodom. najmanje 1/5 njihovog volumena. Više temperature, propuh ili klimatizacija će isušiti i oštetiti ili potpuno uništiti bačve. Ne dajemo jamstvo za bačve oštećene na ovaj način. Tijekom sazrijevanja dio tekućine upije bačva, a dio ispari. Obično je to oko 5-10% u 1 godini – ovaj fenomen se naziva Angelov udio. Što je viša temperatura, to je veći gubitak.

Održavanje vaše bačve

Nakon nekog vremena, vanjski dio vaše cijevi će izgledati istrošeno. Cijev nježno izbrusite finim brusnim papirom. Obrišite prljavštinu mekom krpom. Bačve ostavljene bez tekućine brzo će se osušiti. Ako se to dogodi, počnite postupak njege/oporavka/ispočetka.

Kupac je dužan prije upotrebe drvenu bačvu napuniti čistom vodom kako bi se bačva zatvorila. Ako kupac napuni bačvu drugom tekućinom i bačva procuri, takav će se zahtjev odbiti.

Josip

Powered by WpChatPlugins